• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/tabusalcom?ref=hl
  • https://twitter.com/tabusal
Tuanna Güzel
Vicdan, dış etkenli duygusal bir güçtür
05/01/2016

Oyun topunu duvara çarptığımızda bizlere geri teper. Hoşumuza giden bu top oyununu bir kere değil, birkaç defa duvara çarparak tekrarlarız. Bu bir oyun..

Peki, vicdanlarımız,  bahsettiğim oyuna benzer. Her hangi bir davranışımız yani yaşam felsefemize ters diye görülen yapılan bir eylem “ yanlış” betimlediklerimizi kişisel olarak pratize ettiğimiz de o eylem top gibi vicdanlarımıza çarpar. İnce hassas duygularımıza çarpınca tepkisiz kalamaz. Vicdan kendine özgü ilkesel kurallarıyla istikrarlı paradigması gereği yanlışı tasvip etmez. Bundan reaksiyonlarını ortaya koyar.

Vicdan paradigması edilgen sosyokültürel ve din faktörlüdür. Ayrıca ailemizde aldığımız ahlaki ve inançsal eğitim sonucu biçimlendirilmektedir ve bu biçimlendirilme sonucu doğru yanlış, iyi kötü diye öğrendiklerimize  göre yaşarız. Bu eksen doğrultusundan “etik “ ,”ahlak” kuramlarını ödev olarak benliğimize kaçınılmaz ilkeleri özümsenmişizdir.

Vicdanlarımızın boynunda asılı duran kanıksanmış bildirgeler ihlali söz konusu olduğunda içsel sızı ağrıları baş gösterir, tepinip durur. Üyesi olduğumuz toplum ve coğrafyaların vicdan üzerindeki tahakkümsel şekillendiriciliği bireyin  “doğru yanlış” diye davranışlarını belirler ki toplumda uyum kabulün ön şartıdır.

Sözlük anlamı olarak:  “Vicdan, bireyde veya ahlakı özne yada failde var olan doğru yanlış duygudur. Kelime anlamı ise: Vicdan, kişiyi kendi davranışları hakkında bir yargıda bulunmaya iten (duygu), kişinin kendi ahlakı değerleri üzerine dolaysız ve kendiliğinden yargılama yapmasını sağlayan güç. Tüm insanlar dünyaya, kafa ile yüreklerinde bir iç mahkeme ile gelirler.  Bunun adına vicdan denir “ ( A. Baysan)

Felsefe Terimleri Sözlüğü: Kişinin tasarladığı ya da yapmakta olduğu davranışlarının uygun olup olmadığını kestirmesini sağlayan törel değerlerinin dizginleştirilmiş durumu.

         Felsefe, Psikoloji, Sosyoloji ve Mantık terimi olarak vicdan;

1)    Eylem ve davranışlarımızı ahlaki yönden değerlendiren yeti, içimizdeki bir çeşit mahkemedir.

2)    Ahlaki bilinç, iyi ve kötü üzerine bilinç. İyi ve kötünün, doğruyla yanlışın ne olduğu üzerindeki duygu.

 



1628 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sophia’nın Mektubu 2 - 29/11/2024
Duygudan duyguya, düşünceden düşünceye sürükleniyorum. Yaptıklarımın ve yapacaklarımın ağırlığından kamburum çıktı.
Okul Yolu Düz Gider - 13/10/2024
...
güvenli bir yazgı yazmak isterim - 09/09/2024
su yaşatsın seni öldürmesin çocuk
Sanat Edebiyat Yerine Ev sahipleri / Kiracılar - 12/08/2024
Kültürel konular ve sanat, felsefe, edebiyat yazmak istiyorum. İstediğim filmler, okuduğum kitap ve büyülendiğim ve esinlendiğim pasajlar yazmak istiyorum.
Bir Mültecinin Canhıraşı Gibi - 25/07/2024
Boşluklar var diyor şair Her eksiklik birer boşluktur
Güven Duvarı - 04/07/2024
Doğru ya, kaçımız kaçına itirazsız yaslanabiliriz. Kaçı, kaç kişi bizi güven duvarı görebilir ve yaslanabilir. Yaslarken düşmemek, boşluk hissetmemek önemlidir. Bazı dostlarıma karşı bu boşluğu duyuyordum, ki çok sevip en en dediklerimden.
Okurken ve Yazarken İşleniyor muyuz? - 10/05/2024
İnsan deneyimlerinden evrilir. Deneyimlerinden dersler çıkarır, kendini işler tıpkı demirin işlenmesi gibi.
Hazin Gitmelerin Arkasında bir Ağıt Var - 29/04/2024
Bilemedim ama haksızlığa uğramışın canı can değildir kaç karış kırmızıya çalan bu topraklarda.
Okuduğum Kitabın Kazanımları - 22/04/2024
Okuduklarımız bizi şekillendirir.
 Devamı