• Anasayfa
  • Favorilere Ekle
  • Site Haritası
  • https://www.facebook.com/tabusalcom?ref=hl
  • https://twitter.com/tabusal
Tuanna Güzel
Dine karşı dinsizlik
28/11/2014

Dine karşı duruşun gelişmesi üç ana madde ile ele alıp değerlendiriyorum;

Dinlerin anlattığı ve tanımladığı Tanrı,
Tanrı - din ve insan ilişkisi,
Analitik düşünce, araştırma ve sorgulama.

Dinlerin anlattığı ve tanıtmaya çalıştığı Tanrı Süpermen bir güçtür, koruyucu, kollayıcı özelliği bulunmaktadır. Gerek sevgisiyle gerekse kızdığı zaman azabıyla kuşatıcıdır. İnsanı; davranışları sonucu bir öğretmen sorumluluğunda eksi-artı yani iyilik-kötülük yönlerinden sınava tabii tutmaktadır. İnsanı yarattı zira bu yalnız imtihan amaçlıdır ve bu insanı serbest, özgür bıraktı paralelinde olumlu, olumsuz davranışlarını da sorgulayarak ödüllü ve cezai yaptırımı olacaktır Tanrı'nın. Her şey onun dileğincedir, yarattıkları kendisinden hesap soramaz. Evrende bütün canlı cansız varlıklara, tek güç ve bir yönetmen, senarist tarafından görev dağılımı olur. Kurgular ve oynatır.

Oysa analitik düşünce tam burada karşı koyar, itiraz eder. Analitik düşünce en çok tanıtılan tanrı ile gerçek hayatla örtüşmeyen özellikler; Tanrı'nın Süpermenliğine ve adil çelişkili yönlerine takılır. Ne Süpermendir ne de adalet Tanrısı Themis gibi gerçekte terazisi vardır. (Adalet terazisini kim dilemezdi ki!) Analitik akıl farkındadır fakat durağan-teslimiyetçi algı ise anlatılmış Tanrı'nın gerçeğe aykırılığını asla kabul etmez, görmez. Kör, sağır, dilsizdirler; sınavı kazanma, öte dünyayı kurtarma ve ebediliği alma derdindeler. Teslimiyetçi algı; dinin kural ve ilkeleri pratize etmedeki kastı ahiret yurdunun kazanımından geçer. Burada ölümden önceki eza, cefa ahirete giden yoldur. Ölümden sonraki iyi yaşam için öncesinden sınavda başarı göstermek yegane koşuldur.

Tanrı -din ve insan ilişkisi: Teslimiyetçi insanın, Tanrı'nın kurduğu ilkeler ve kurumsal dinin kendisinin adımlandığı pozisyondur. Tarihsel süreç boyunca realiteden uzak, rasyonalizme mesafeli bu pozisyon, skolastik duruşu gerekli görüp "kör ebe" oyunu oynamayı kendine görev bilmiştir. Analitik bakış; bu pozisyondan haklı olarak rahatsızlık duyma gereğini duyarak Tanrı-Din olgusuna karşı bir cephe oluşturma ihtiyacına gitmek zorunda kalmıştır. Öyle ki bu cephe, yeri geldiğinde uç davranmak, şiddetle sözlü ifade kullanarak savaşmıştır. Analitik cephe artık kendince karşı koyarak görevini tayin etmektedir. Dine karşı dinsizlik...

Analitik düşünce araştırıp sorguluyor. Körü körüne efsaneleri kabul etmez ,inanmaz ve teslim olmaz. Reel bakar, analiz yapar ki; Tanrı'yı, dini, elçiyi akıl-mantık ile değerlendirerek bir sonuca varsın. Dine duruşu ve mesafesi bu bağlamda ortaya koymaktadır.

Tuanna Güzel | tabusal.com



1684 kez okundu. Yazarlar

Yorumlar

Henüz yorum yapılmamış. İlk yorumu yapmak için tıklayın

Yazarın diğer yazıları

Sophia’nın Mektubu 2 - 29/11/2024
Duygudan duyguya, düşünceden düşünceye sürükleniyorum. Yaptıklarımın ve yapacaklarımın ağırlığından kamburum çıktı.
Okul Yolu Düz Gider - 13/10/2024
...
güvenli bir yazgı yazmak isterim - 09/09/2024
su yaşatsın seni öldürmesin çocuk
Sanat Edebiyat Yerine Ev sahipleri / Kiracılar - 12/08/2024
Kültürel konular ve sanat, felsefe, edebiyat yazmak istiyorum. İstediğim filmler, okuduğum kitap ve büyülendiğim ve esinlendiğim pasajlar yazmak istiyorum.
Bir Mültecinin Canhıraşı Gibi - 25/07/2024
Boşluklar var diyor şair Her eksiklik birer boşluktur
Güven Duvarı - 04/07/2024
Doğru ya, kaçımız kaçına itirazsız yaslanabiliriz. Kaçı, kaç kişi bizi güven duvarı görebilir ve yaslanabilir. Yaslarken düşmemek, boşluk hissetmemek önemlidir. Bazı dostlarıma karşı bu boşluğu duyuyordum, ki çok sevip en en dediklerimden.
Okurken ve Yazarken İşleniyor muyuz? - 10/05/2024
İnsan deneyimlerinden evrilir. Deneyimlerinden dersler çıkarır, kendini işler tıpkı demirin işlenmesi gibi.
Hazin Gitmelerin Arkasında bir Ağıt Var - 29/04/2024
Bilemedim ama haksızlığa uğramışın canı can değildir kaç karış kırmızıya çalan bu topraklarda.
Okuduğum Kitabın Kazanımları - 22/04/2024
Okuduklarımız bizi şekillendirir.
 Devamı